Kvalimad.dk – en grundbog i madlavning

Så er det blevet tid til vores første interview med en dansk mad blogger og vi lægger derfor ud med ejeren af den populære blog kvalimad.dk. Læs herunder hvordan en mad-blog udformet som en fysikrapport får ham til at spinde som en lille mis og hvordan brev-bearnaise får ham til at græde.

Kan du give en kort beskrivelse af dig selv for vores læsere:

Max er den kreative hjerne bag kvalimad.dk

Max er den kreative hjerne bag kvalimad.dk

Jeg er døbt  Max Møller Rasmussen, og  bliver kaldt max, eller max m af dem der kender min mørke musiker fortid. Jeg er født i ’65 i Århus men har boet de sidste 20 år i Odense.

Du driver i dag siden kvalimad.dk hvor du via tekst, billeder og videoer beskriveren masse om teorien bag madlavning. Fortæl lidt om hvornår du startede bloggen og hvilke forventninger du har med den:
Kvalimad er egentlig ikke tænkt som en blog. Mere som e-learning. Den ligner meget en blog, så jeg kan godt forstå forvekslingen. Jeg har arbejdet seriøst på den i ét år, og jeg når op på 200.000 hits inden året er omme. Det er jeg godt tilfreds med. Næste år vil jeg erne op på en million.

Det viser jo at folk kan lide siden og finder noget interessant derinde. Hvad er egenligt det primære formål med din blog – hvad vil du have at læserne skal have med derfra?
Grundlæggende viden, systematisering, dannelse og uddannelse i madlavning. Med kraftigt fokus på det dansk og franske bonde- og hjemmekøkken. Jeg kan nu også godt lide andre køkkenretninger. Men de får lige vente indtil jeg syntes jeg er nået til bunds i det danske.

Forklar lidt mere om hvad der fik dig til at starte bloggen oprindeligt:
Da jeg flyttede hjemmefra fik jeg ”God mad let at lave” af min mor. Den har alle ”slaveretterne” i gode og veltestedede opskrifter. Min blog er et forsøg på at gøre det samme for mine egne børn, måske bare lidt bedre. Nåh ja og for alle andres børn. Og hvem der ellers måtte være interesseret i mad. Jeg elsker god mad og er bekymret for at vi bliver
lige så dårlige til hjemmelavet som amerikanerne er. Hvis vi kun får industriretter og færdigmad mister vi simpelthen vores kvalitetssans.

Kvalimad Logo

Kvalimad Logo

Hvis man fx ser ”Rabatten” på DR1 så har de indimellem folkepaneler der skal vurdere kvaliteten af noget mad. Jeg finder resultaterne både skræmmende og fascinerende. Ofte er de simpelthen ude af stand til at lave en kvalificeret kvalitetsvurdering. Som når de skal bedømme hvilken brev-bearnaise der er den ”rigtige”. De har tydeligvis aldrig smagt en rigtig bearnaise, så de taler blot om hvilket brev der minder mest om det de er vant til. Brev bearnaise er bare en flad-smag. En rigtig bearnaise er en kæmpe smagsoplevelse med mange dimensioner. Men det ved de simpelthen ikke.
Det minder mig om at jeg skal have lavet en hollandaise/bearnaise opskrift på sitet.
Den bog er vi mange som har fået inspiration fra igennem tiderne og jeg er sikker på at rigtigt mange kan få glæde af en online version af den slags opskrifter. Har du en bestemt målgruppe for din blog eller er den for alle?
Det giver jo ingen mening at sige at den er for alle. Men det er min fornemmelse at det er en meget bred gruppe der læser den. Lige fra børn der fortæller de har lavet et eller andet med deres forældre, til nørdede amatør molekylær gastronomer som mig selv.
Jeg har en oversigt over alt det jeg gerne vil lave på sitet. Hele grundkøkkenet. Alle de vigtige konditorkager. Hvordan man tilberede forskellige råvarer. Design af retter og udseende. Samtidig forsøger jeg at forstå principper og finde systemer i madlavning. De systemer prøver jeg så at fortælle om.

Rækkefølgen jeg fortæller det i kan virke tilfældig. Men det er den ikke. Det kommer i den rækkefølge jeg laver og serverer maden i derhjemme. Når det er lavet, så streger jeg det ud på min liste over ting der skal laves.

Nu Har du jo videoer med dig selv på siden og med en så stor gruppe af besøgende på siden kunne man jo forestille sig at du var blevet lidt “kendis” og blev genkendt på gaden.  Har du haft nogle specielle oplevelser med siden? noget som har gjort dig glad:
Jeg har ikke haft én god oplevelse som sådan. Men det gør mig glad at der er nogen der gider læse den, og deltager aktivt på den.

Kvalimad.dk har lavet Napoleons hatte

Kvalimad.dk har lavet Napoleons hatte

Du skriver jo om en masse forskelligt inde på siden. Kan du fortælle lidt om hvad du vil skrive om næstegang og hvorfor?
Lige for tiden blogger jeg juleopskrifter så meget jeg kan. Det kunne jeg godt tænke mig blev så omfattende som muligt. Julemad er ikke så indviklet, men vi vil frygtligt gerne lave det rigtig. Når vi så ikke laver det så tit kan det godt gå galt.

Det næste fokus bliver nok konditorkager. Det virker som om der er meget interesse for mine ”søde” opskrifter.

Når man skriver sådan en blog, så er der jo altid noget men synes er ekstra vellykket og som man er mere tilfreds med. Har du et personligt favorit blogindlæg på din egen blog? Hvorfor?
Det indlæg jeg er i gang med, eller som jeg lige har lagt på, er altid min favorit. Men hvis jeg skal pege på en artikel som jeg syntes er vellykket så er det nok min wok artikel. Den rammer relativt præcist det jeg prøver at opnå:
http://www.kvalimad.dk/artikler/wokmad-og-wokstegning-introduktion

Der er jo mange andre som skriver om mad i Danmark. Læser du andre dansk blogge om mad og hvilken er i så fald din favorit?
Jeg læser andre blogs, men jeg læser lige gerne på engelsk som på dansk. Min læsning er helt styret af indholdet. Jo mere madteknisk og nørdet det er, jo gladere er jeg. Så jeg er nok mest på udenlandske blogs.
Jeg gider ikke at læse blogs der minder om dagbøger, hvor folk fortæller hvad de har fået og spise, hvem sammen med, om deres hund er blevet klippet eller den slags.
Blogs der fokuserer på madfotos har heller ikke den store interesse, men jeg kan godt tilgive det hvis der samtidig er god tekst med 🙂
Næh få det til at ligne en fysikrapport om madlavning … så er jeg der som en lille mis. Folk der deler erfaringer, eksperimenterer og prøver nye ting af, det syntes jeg er interessant.

Når nu du ikke læser så mange Danske blogge, er der så nogen udenlandske du læser og kan anbefale?
Ja. Harold McGEE har en blog der hedder “News For Curiouos Cooks” på http://news.curiouscook.com/
Han skriver alt for sjældent, men det er altid utroligt lærerigt.
Bortset fra det så bruger jeg google til at finde interessant indhold med. Jeg abonnerer ikke på andre sites end McGEEs.
Nåh jo. Jeg er så begyndt at skimme madblogs.dk for om der er noget interessant. Så det syntes jeg er en god ide.

Synes du om dette indlæg?

En kommentar til “Kvalimad.dk – en grundbog i madlavning”

  1. wiolet knap siger:

    Til Max. Jeg er en voksen kvinde, der først nu, på grund af dig, virkelig er blevet glad for at beskæftige mig med madlavning. Du er for mig en virkelig god læremester, du har humor, du taler roligt og tydeligt og så er det nogle knaldgode videoer du laver. Det hele er så dejligt “nede” på jorden. Det er simpelthen vidunderligt at se og høre dine videoer. Jeg sidder nogle gange og nærstuderer dem, og det har jeg brugt megen tid på og også haft en del succes med – tusind tak.

Skriv en kommentar