Arkiv for marts 2010

Bergholt.net – Det skrevne ords mester

søndag, 28. marts 2010

Så er det igen blevet tid til et lille interview med en af de måske allermest besøgte madblogs på nettet – Bergholts opskrifter. At bloggen er så velbesøgt har måske noget at gøre med, at artiklerne altid er velskrevne – måske fordi der altid beskrives nogle virkeligt kompromidløse og lækre opskrifter.

Falsled kro som Bergholt bl.a. har beskrevet

Fortæl lidt om dig selv og din baggrund – hvor startede det hele?
Mit navn er Kasper Bergholt (f. 1978). Min mormor havde et lille støbejernskomfur fra Morsø. Varmekilden var en miniaturespritbrænder smedet af drengene på Godhjem. Det var måske dér, det begyndte. Jeg husker duften af spritflammen, særligt kombineret med smør, der blev brunet på en lillebitte støbejernspande. Pandekager med en diameter på 4-5 cm blev bagt, mens syltetøj boblede i en lille gryde ved siden af. Måske var det tidligere. Jeg har fået at vide, at jeg har siddet i håndvasken ved siden af, når der blev lavet mad, siden jeg var halvandet år gammel.

Jeg bor i dag på Frederiksberg med min kæreste og min datter på 2 år. Jeg er cand.mag. i engelsk og dansk fra Københavns Universitet – med speciale i semiotik (red: læren om tegn). Jeg troede egentlig, at jeg skulle være gymnasielærer eller forsker (var inde og trykke Dronningen i hånden, da jeg modtog universitetets guldmedalje i 2004), men efter lidt flirten med forskningsverdenen, vendte jeg tilbage til it-/medieagtige ting og sager. I dag arbejder jeg med positionering, primært online.

Hvad hedder din blog?
Min blog hedder Bergholts opskrifter. Den er en sammenlægning af tidligere gastronomiske projekter. Dels en mere klassisk web 1.0-hjemmeside; dels en blog. Jeg begyndte mine skriverier inden for gastronomi for omkring 2 år siden.

Hvad handler din blog om?
Det primære emne på Bergholts opskrifter er, ja opskrifter. Eller måske rettere inspirationer. Æg har forskellige størrelser, tomater forskellig smagskoncentration, vine forskelligt syreindhold, så jeg angiver sjældent mængdeforhold og –angivelser.

Jeg betragter gastronomi som en refleksion over det at lave mad og det at spise med. Det er vel det, min blog handler om. Af og til har jeg et par udstikkere til oplevelser, jeg har haft på restauranter, fx Falsled Kro og MASH Steakhouse. Det er ikke et bærende element, og jeg betragter det ikke som anmeldelser, snarere gastronomiske erindringer.

Hvornår begyndte du at blogge om mad?
Bloggen udsprang af, at jeg var på barselsorlov. Jeg havde lovet mig selv og min kæreste at tage en ordentlig slapper efter en kraftanstrengelse i forbindelse med etableringen af en ny virksomhed. En dag sad jeg og bladrede billeder igennem og lagde et af dem online. Jeg så efterfølgende, at det skabte kontekstuel trafik (søgninger på Hermitage Gambert de Loche), og så fik jeg lidt mere blod på tanden. Derfra er det gået slag i slag – og Bergholts opskrifter er vist nu en af Danmarks mest læste blogs (med omkring 20.000 – 30.000 unikke læsere per måned) på dansk grund. Gastro.dk havde til sammenligning 2.629 onlinelæsere i januar 2010.

Boeuf Bourguignon - en af de lækre opskrifter fra bergholt.net


Hvem håber du på får glæde af din blog? Hvem er målgruppen?
Jeg tror ikke så meget på målgrupper, må jeg indrømme. Dem, der har glæde af min blog, er dem, der interesserer sig for gastronomi i et eller andet omfang. Det kan spænde fra én, der gerne vil lave en god middag til sin kæreste i en speciel anledning og fx søger på ”gourmetopskrifter” til folk, der gerne vil prøve kræfter med nogle af de kanoniserede franske klassikere – confit de canard, boeuf bourguignon. Generelt prøver jeg at fortolke tilberedningsmetoder ud fra, hvad jeg har set virke godt i andre sammenhænge. Det er mit indtryk, at mange opskrifter er præget af hovedløs videreformidling. Der er så mange myter og misforståelser – kød skal brunes kraftigt på ydersiden for ikke at tabe saft, saltning skal finde sted til allersidst af samme årsag, osv. Det er en skam!

Jeg håber, at dem, der læser med, får inspiration. Og jeg er rigtig glad for tilbagemeldinger på opskrifter. Positive såvel som negative. Lidt idealistisk betragtet ser jeg måske bloggen som en slags fortolkningsfælleskab, hvor jeg og andre kan blive skarpere, gladere og klogere gastronomer. Et eksempel på dialog og interaktion med brugerne er min béarnaiseføljeton, hvor min oprindelige blogpost inspirerede Jens Hultquist til at gå i gang med den nærmest mytologisk vanskelige sauce. Det kom der gode gæsteindlæg om ud af. De kan læses her: Béarnaise fra 80’erne og frem. & Verdens hårdeste rally!

Kalvefilet m. sauce bordelaise

Hvad er den bedste oplevelse du har haft i forbindelse med din blog?
Jeg synes, jeg er blevet bedre. Bedre til at tage billeder, til at reflektere, til at formidle. Lave mad og spise mad refleksivt. At sprogligegøre sansningen, at udfordre de kategorier, man ligesom lærer at tænke igennem, når man vokser op i en madkultur som den danske. Det er ret abstrakt, kan jeg godt se. Men jeg mener ikke, vi skal være så bange for abstraktionen. Konkret så har jeg fået sat nogle projekter i søen, som jeg måske ikke ville have sat i søen. Gæsteindlæg fra tidligere Formel B-restaurantdirektør Kristian Brask Thomsen til eksempel. For 10 år siden havde vi nok ikke ”mødt hinanden”. Men de sociale medier bryder nogle af de hierarkier ned, der tidligere eksisterede.

Hvad har du planer om at blogge om næste gang? og hvorfor?
Noget om påske, måske. Sidste år skrev jeg om lammekød. Det gør jeg måske igen.

Har du et favorit blogindlæg på din egen blog? Hvorfor?
Hmm. Godt spørgsmål. Béarnaise-rejsen synes jeg blev godt. Min opskrift på kalvefilet med rødvinssauce er jeg også glad for, fordi det var første gang, at jeg var 100% tilfreds med billedmaterialet. Fotografering, lyssætning, beskæring og den slags har været min største udfordring, men det går fremad.

Helvedes køkken – det skrev bloggerne

mandag, 22. marts 2010

Deltagerne i Helvedes Køkken

Den 3. februrar var ca 25 mad bloggere samlet via madblogs.dk for at deltage til optagelserne til det der viste sig at være præmiere afsnittet af Helvedes Køkken. Når afsnittene optages i god tid i forvejen, så må deltagere og gæster selvfølgelig ikke fortælle om det de har oplevet før end programmet har været vist – dette galdt selvfølgelig også disse mad bloggere.

I sidste uge blev programmet så endelig vist på TV2 og vi var derfor spændte på at se bloggernes reaktion til oplevelsen. Som vi jo godt kan afsløre nu, så var der jo ingen af os gæster der fik noget at spise i restauranten ud over noget rigtigt lækkert brød og rigeligt med god vin. Har dette mon sat en dæmper for bloggernes lyst til at skrive om oplevelsen? Var det den hårde klausul om hvad bloggerne måtte og ikke måtte under og efter optagelserne? (det fik i hvert fald Kasper Bergholt til at melde pas allerede inden arrangementet) eller var det simpelthen fordi der ikke var noget at skrive om?

Vi har taget et kig på nogle af de få blogindlæg der er kommet ud af arrangementet.

Spis & Drik bloggen har ikke meget at sige om selve aften, men kommer med et kort indlæg under overskriften “Helvedes Køkken, Helvedes Sulten” der bærer præg af at skuffelse over hvordan det havde været at være deltager. Fortsætter man over på Bentes blog så er tonen nogenlunde den samme. Overskriften er “Vin og Brød i Helvedes Køkken” og  giver samtidiget det selve programmet et par hårde kommentarer med på vejen:

Klippet så hastigt, at kun superzappergenerationen kan være begejstret for det. Og klippet til et program så tamt, fordomsfuldt og forudsigeligt, at jeg i hvert fald ikke behøver at se flere afsnit.

Hvis man skal vurdere ud fra kommentarerne som Bentes blogindlæg har fået, så er det en holdning som mange andre åbenbart også deler.

På bloggen Trine Spiser, spekulerer Trine over om konceptet bag Helvedes Køkken overhovedt holder. Hun konkluderer hurtigt at det i hvert fald ikke holder at være inviteret som gæst i restauranten som mad-blogger og så ikke få serveret noget mad. Der var for meget ventetid før og under optagelserne og det vi alle helst skriver om – maden – kom aldrig på bordet. Trines kritik er dog ikke nær så hård som de andres, for i det mindste var hendes selskab i restauranten hyggeligt.

En anden som tager det lidt mere let er Jonas’ kogebog som trøster sig med øko-hottere på Nimb efter en, trods alt, hyggelig aften sammen med andre bloggere. Hun kommenterer desuden:

Underholdende at se på programmet i aftes, hvordan en stribe ret udramatiske timer kan klippes sammen til noget med liv-eller-død stemning.

Klidmoster, som jeg selv havde glæde af at have til bords i restauranten, ærger sig over at hun overhoved tilmeldte sig som deltager. Der var stort set problemer fra starten for henden. Først kunne de ikke få hendes søster med, så kunne de ikke finde hendes plads og til sidst blev hun “bænket” på en andens plads  – der trods alt var sammen med både hendes søster og hendes blogger-ven Bente. Skuffelsen var enorm da Wassim Hallal, efter 1½-2 timer endelig råber “køkkenet er lukket”, men heldigvis kunne dagen afsluttes med trøstespisning af store mængder sushi.

Sidst, men ikke mindst, er der så Miras Madblog der forsøger at fokusere på den lækre mad vi kunne læse om i menu kortet, men som dog må erkende at man bliver noget fuld af den mængde vin man kan nå at hælde ned imens man venter på den mad der aldrig kom.

Det er ikke kun deltagere der har skrevet om programmet. En af de, måske mest negative, artikler om programmet er kommet på Spiselivs blog, hvor både konceptet, programmets falske billede af et køkken, deltagernes manglende evner osv når nogle hårde ord med på vejen.

De slutter dog af med en bøn som jeg tror at de fleste mad bloggere og mad interesserede kan støtte op om:

Jeg ville ønske, at TV-folk med indflydelse på sendefladen ville droppe sensationsiveren og lade os få noget ordentligt, ukarikeret madfjernsyn. Vise danskerne branchen indefra med positivt fortegn for en gangs skyld. Som det er nu, er det kun amatørerne, der får lov at lave positive madprogrammer, mens de rigtige, professionelle kokke fejlcoaches og deres udtalelser skamklippes, så de udfylder roller, der bekræfter menigmands fordomme om en branche domineret af psykopater.

Og hvad så med mig? Jeg var jo en af dem som måske var rejst allerlængst for at være med til programmet. At tage fra Aalborg for derefter kun at få serveret brød og vin lyder nok for de fleste som noget fjollet. Jeg er dog af en lidt anden opfattelse. For mig var det nemlig aldrig for madens skyld at jeg deltog. Jeg kan selvfølgelig ikke fraskrive mig at jeg ikke blev lidt ærgret over ikke at smage den lækre menu, men for mig var det meget mere vigtigt at få snakket med nogle af alle de mange bloggere som madblogs.dk til dagligt lister og som jeg ofte læser og kommenterer på. Det gav mig også en mulighed for at lufte et par nye ideer for hvad siden kunne bringe i fremtiden samt høre på hvad andre bloggere har lyst til at se her på siden. Alt dette opnåede jeg og da jeg samtidigt sluttede dagen af med en gang klassisk Stegt flæsk ad libitum på Rio Bravo Bar, og det tilmed i gode venners lag, ja så ser jeg bestemt dagen som vellykket.

Og hvad med programmet? tjaa jeg ser i hvert fald også de næste par afsnit før end jeg begynder at bestemme mig for om det er værd at bruge yderligere tid på. Et “første afsnit” er aldrig så indholdsfyldt som de efterfølgende afsnit da der altid er en masse ting som skal introduceres.

Helvedes Køkken: deltageren René svarer på 10 hurtige spørgsmål

torsdag, 18. marts 2010

Vi har været så heldige at få lov at skyde 10 hurtige spørgsmål af mod den yngste deltager i Helvedes køkken, nemlig René.

Beskriv kort dig selv – hvor er du fra, hvor gammel er du, hvad laver du til dagligt?
Jeg hedder Renè Trane Petersen, jeg er 19 år gammel og bor i maribo på lolland. Jeg har en dejlig kæreste der hedder Mette Frederiksen.
Jeg arbejde til daglig som kok og er kokkeelev hos Claus & Kristinas Spisehus i Nakskov (red: folk der har set  Bo Bech i “Med kniven for struben” vil måske genkende dette navn).

Hvorfra kommer din interesse for madlavningen?
Grunden til jeg er så glad for madlavning, det er nok fordi det er så kreativt og så ved man aldrig hva der sker en dag på arbejdet. Elsker når adrenalinen pumper rundt og det hele bare kører, og så har mit hjerte bare altid lagt i madlavningen.

Hvad/hvem fik dig til at tilmelde dig til Helvedes køkken?
Grunden til jeg meldte mig til Helvedes Køkken  er egenligt ganske enkel. En dag jeg tjekkede min mail, var der et opslag om Helvedes køkken. Jeg tænkte det kunne være sjovt og så sendte jeg en ansøgning. Efter 10 min. så ringede min telefon pludselig – det var Casterne og spurgt om jeg ville til casting.  Ja så kørte det faktisk der ud af fra det tidspunkt af.

Nogen tilmelder sig for at blive “set” andre for pengenes skyld? Er det noget du har tænkt over i forbindelse med din tilmelding?
Da jeg tilmeldte mig tænkte jeg det ville være mit gennembrud. Jeg vil rigtigt gerne noget stort med mit kokke erhverv og dette kunne være en hjælp på vejen.  Jeg føler da også allerede nu at jeg har fået en masse ud af det, med henblik på kommende kokke konkurrencer hvor jeg vil være forberedt på en helt anden måde.

Kendte du til Wassim Hallal før du var med i programmet?
Jeg vidste godt Wassim var en rigtig dygtig kok, men kendte ikke til hans måde og arbejde på –  men det lærte vi så hurtigt under optagelserne til programmet 🙂

Wassim skal jo udfylde en rolle som den verdenskendte Gordon Ramsey normalt er kendt for. Er der nogen ting som er anderledes i den måde de styrer køkkenet på? Er der noget Wassim gør bedre eller dårligere?
Wassim styrer køkkenet super godt – han forlanger respekt for råvarene, og sjusk er en dødsynd.
Han lærte mig og lave gourmet mad, og han har givet mig blod på tanden til mere. Wassim er ikke bare en dygtig leder og kok, men også en der hjælper sine kokke og taler med dem udenfor køkkenet. Jeg kender ikke så meget til hvordan Gordon Ramsey er på det område.

Vi andre har jo set hvordan nogle af kokkene i den amerikanske Hells Kitchen nærmest bryder sammen eller stikker de andre deltagere. Vil vi opleve lignende intriger og problemer i Helvedes køkken og kan du evt. løfte sløret for lidt af hvad vi kan forvente?
Ja her blir vi os stukket i ryggen af de andre, men man ved godt lidt om hvem man kan stole på derinde, vil helst ikke fortælle noget mere, synes bestemt at  i skal se det i stedet 🙂

Kan du bruge noget af det du har lært under opholdet i Helvedes Køkken i din dagligdag som kok?
Alt det jeg har lært derinde i helvedes køkken kan jeg bruge i min daglig dag i køkkenet.

Deltagerne bor efter sigende sammen under optagelserne – er det svært at skulle leve sammen med folk man faktisk konkurrerer imod? Opstod der nogen sjove episoder i forbindelse med at i boede sammen?
Os “drenge” havde det rigtig godt, og sjovt sammen i vores lejlighed. Jeg ved pigerne havde deres problemer i lejligheden, men mon ikke i kan se mere til det i programmet.
Det sjoveste var så absolut når vi alle var sammen og drak en fyraftens øl og lærte hinanden bedre og kende – Det var altid mega sjovt!! – og så havde vi jo Ole til og fyre den vildeste humor af konstant.
Det for lææææækkkkeeeerrrrrttttt 🙂

Det sidste spørgsmål: Søger du nogensinde inspiration til mad på danske eller udenlandske mad-blogge og kan du evt. nævne nogle af dine favoritter?
Bruger mest min egen viden når jeg arbejder i køkkenet.  Nåja, og så går jeg helst ud og spiser på gourmet restauranter for og få viden og inspiration til nye retter.

Vi takker René fordi han ville være med til interviewet og ønsker ham held og lykke i programmet. Om René klarer sig igennem programmerne må I se i tv hver tirsdag kl 20 på TV2.

Læs mere om Rene på hans profilside hos TV2

Helvedes Køkken – Deltagerne!

tirsdag, 16. marts 2010

Så er det i aften at der er præmiere på tv programmet Helvedes køkken. Vi har allerede omtalt det en del herinde da flere danske madbloggere drog ind for at være gæster i restauranten til de optagelser som vises i aften. I denne anledning vil vi her kommer med en lille introduktion til deltagerne i helvedes køkken konkurrencen, så i allerede nu kan se hvilke typer folk der er med.

Benjamin

er er 23 år. Han har stået i lære hos Hermann Nimb, men sprang fra. Lige nu arbejder han som freelance kok på forskellige Københavnske restauranter.

Benjamin synes selv, at han til tider er for doven og afslappet – noget han i Helvedes køkken vil forsøge at arbejde med.
Han foretrækker retter fra det salte køkken frem for retter fra det søde køkken. Han er  dog ikke bange for at lave en god dessert hvis han bliver bedt om det.

Brian

er 39 år og dermed holdets ældste mand. Han er udlært på hotel D`Angleterre men er nu køkkenchef på en anden københavnsk restaurant.
Han kan lide det meste, men man skal ikke servere røget lam og laks for ham hvis man fortsat vil være venner.
Han er en temperementfuld fyr, har en kort lunte og kan godt blive rigtigt hidsig – noget vi med garanti vil opleve i nogen af afsnittene.

Katrine

er med hendes bare 24 år den yngste kvindelige deltager i Helvedes Køkken.
Hun har stået i lære som kok men arbejder nu på en økologisk vegetar restaurant.
Selv om hun er vegetar, så smager hun altid på alting som en rigtig kok bør – også kødet. Hun  har et godt humør og spreder ofte glæde hvor hun kommer frem.

Louise

er 26 år og holdets autodidakte kok. Hun er selvlært inden for kokkebranchen og er lige nu souschef på en restauran. Louise er den type person der hurtigt kommer til at kede sig i et køkken hvis der ikke sker noget nyt – noget hun heldigvis kan være sikker på vil ske i Helvedes Køkken. Man skal ikke blive uvenner med Louise for hun har et iltert temperament.

Malene

er 26 år og hun er uddannet gastronom. Hun arbejder nu som kok på en café hvor hun er vant til at styre køkkenet.
Hun siger selv at hun godt kan blive forvirret i et køkken og “tabe hovedet”. Til gengæld vil hun hele tiden andre det
bedste og er til at stole på hvis man er hendes ven.

Nikolaj

er 25 år og er uddannet gastronom . I dag er han køkkenchef på en kro så han er vant til at styre et køkken. Hans svage side er hans dårlige hukommelse. Han glemmer nemt en ordre – noget som ikke er så heldigt når man er med i Helvedes Køkken. Han elsker at rejse og tager tit på inspirationstur til destinationer i hele verden.  Hans senest inspirationstur gik til Japan.

Ole

er 35 år og er selvlært kok. Han ejer i dag nu en række forskellige madfirmaer. Han er til det simple og elsker hotdogs. Desuden hader han folk, der er dovne og uærlige – noget de andre deltagere i Helvedes Køkken måske vil få at mærke. Han synes selv at han har et godt overblik og selv om han taler meget, så er han en perfektionist omkring alt han gør.

Rene

er 19 år og holdets yngste. Han er i lære som kok. Hans yndlingsspise er foie gras  og krondyr.
Han bruger  hele sin hårdt tjente elev løn på køkkenudstyr. Hans store interesse er gourmetmad på højt niveau.
Vi bringer et interview med Rene på et senere tidspunkt.

Rune

er 28 år og er uddannet tjener og betragter sig selv som amatørkok med en stor lidenskab for gastronomi.
Han er i gang med at åbne sit eget spisested. Han er ikke god til brød og kager – noget han nok ikke slipper for i Helvedes Køkken.

Stine

er 25 år og hun står i lære som kok. Hun er temperamentsfuld, og ved siden af sin uddannelse går hun meget op i politik. Det påvirker hendes humør, når tingene ikke går efter hendes hoved.

Tina

er 37 år og hun er uddannet kok og arbejder nu i køkkenet i en kantine. Hun er temperamentsfuld og bryder sig ikke om negativ kritik. Hun bryder sig heller ikke om ål.

Vibeke

er 43 år og den ældste på holdet. Hun er ikke kokkeuddannet, men arbejder på sine forældres kro, hvor hun er vokset op. Hun har svært ved at følge en opskrift og holder sig fra gule ærter, rødkål og marinerede sild.

Debat: Er gourmet forbeholdt københavnerne?

tirsdag, 16. marts 2010

Guide Michelin

I dag kom Guide Michelin hvori man bl.a. kan finde listen over hvilke danske restauranter der har fået 1-3 af de eftertragtede stjerner der viser at de er blandt verdens gourmet-elite.

En af de ting der altid undrer mig når jeg ser listen over de restauranter der får stjerner i Danmark er, at de alle ligger i København eller i umiddelbar nærhed heraf.

Man kan selvfølgelig sige at de inspektører som Guide Michelin sender ud selvfølgelig ikke kan drøne rundt til alle landets restauranter for at se om de er gourmet eller ej, men på den anden side så var det jo netop dette der var årsagen til at guiden blev oprettet – at få de franske bil-ejere  (omkring år 1900) til at køre ud på landet og opleve god mad; og samtidigt slide på bildækkene så Michelin kunne sælge mere.

“På landet” er sidenhen blevet “ud i verden” men det er samtidigt blevet forbeholdt restauranter  i storbyerne kun. Dette betyder for Danmark at hvis man vil i denne guide, ja så skal man være i danmarks (åbenbar) eneste storby: København.

Der er ingen tvivl om at der i København ligger nogle af landets (og måske endda Europas) allerbedste gourmet restauranter, men det er bestemt ikke kun der du kan finde god gourmet i landet.

Personligt nyder jeg at komme steder som Glashuset i Hjørring, det hedengangne Madkonsortiet i Aalborg, San Giovani i Aalborg, Malling & Schmidt samt Frederikshøj i Århus, Sortebro Kro nær Odense og flere andre steder i landet.

Det kan undre mig hvorfor disse ikke kommer med i overvejelserne til at få en af de eftertragtede stjerner. Jeg er sikker på at muligheden for at kunne få en sådan stjerne ville højne både de forskellige restauranters niveau samt antallet af gourmet restauranter i landet generelt.

Hvad synes i? Er gourmet i top-klasse (Michelin-stjerne værdig)  forbeholdt Københavnerne? Hvilke gourmet resturanter uden for København ville i anbefale Guide Michelins inspektører at besøge hvis I havde muligheden og hvorfor?

Jeg kunne godt tænke mig at høre jeres holdninger til dette.

Helvedes køkken – lige op over!

tirsdag, 9. marts 2010

Deltagerne i Helvedes Køkken

Så nærmer vi os hurtigt den 16. Marts hvor flere danske madbloggere kan ses på TV2 i præmieren på mad-programmet “Helvedes Køkken”. Jeg opdagede lige at der allerede nu er kommet et lille “bag om scenen” klip på nettet hvor man bl.a. kan se et par af bloggerne i de sidste par sekunder af indslaget.
videoklippet kan ses her:
http://programmer.tv2.dk/articlenew.php/id-28745992.html

Der er også blevet oprettet en facebook gruppe hvori programmet diskuteres og et par af deltagerne endda skriver med inde. Hvis du er på facebook kan gruppen findes her:

http://www.facebook.com/helvedeskoekken

Vi glæder os til at se programmet og om den altid muntre Wassim Hallal kan være den onde køkkenchef eller falder igennem.