Arkiv for november 2009

And hitter op til Mortens aften

mandag, 16. november 2009

Ja, ja det er da klart at and er populært op til mortens aften, tænker du nok. Men er du klar over hvor populært det rent faktisk er på de danske madblogge?

Rosastegt andebryst ala Kvalimad.dk

Rosastegt andebryst ala Kvalimad.dk

Kigger man f.eks. på dagene før og efter Mortens aften (9-13/11-2009) så var ikke mindre end 12 blog indlæg omhandlende den lækre spise “And”.
Opskrifterne kommer godt omkring og selv om flere laver den traditionelle “helstegte” and (f.eks. Heidis Madblog og Klidmoster), så var der i år flere som fokuserede på at lave de rosastegte andebryster. Newyorker by Heart og Faster Philip viser vejen med deres mortensandebryster, men Kvalimad går skridtet videre og viser i to videoer hvordan man steger andebryst til både få og mange gæster.

Er man ikke til det “lyse” kød fra andebrystet og har man ikke lyst til at stege anden hel, ja hvad er så bedre end at kokkerere med de smagfulde andelår. Kagekonen viser hvordan hun laver andelår i gryde på bund af grønsager – en både sund og anderledes “mortensand”.  I modsatte ende af “sundhedsspektreret” (hvis man vurderer sundhed efter fedtniveau) ligger Confit de Conrad; den fedtkonserverede and. Igen er kvalimad igang og viser med video og blogindlæg hvordan man laver denne skønne franske ret. Bergholt følger efter og giver hans udgave af retten.

Bergholt har generelt mange ideer til hvordan man kan tilberede and og kommer med ikke mindre end 5 forskellige forslag til mortensanden. Eller hvad med ideer til hvordan du kan lave mad til 5 dage af en enkelt and – igen er det Bergholt der i gang.

Kvalimad har også en ide til alternativ brug af  anden og laver en lækker andepostej så man kan nyde smagen af and i flere dage i stedet for blot mortens aften.

Bergholt laver Rilette af and

Bergholt laver Rilette af and

Bergholt har også haft gang i de franske traditioner så han laver Rilette af and. En lækker og smagfuld udgave af and for dem der har lyst til at prøve krafter med langtids kogning af and. Hvis du ikke kan spise hele anden til mortens aften, så er netop rilette en god måde at bruge de stykker kød som ikke bliver spist. Netop dette giver Jonas’ kogebog et godt eksempel på.

Til sidst en lille opsang fra Berghold til alle dem som laver and til mortens aften:

Smid ikke skroget ud!

Lav i stedet en lækker andefond af skroget og nyd godt af denne i madlavningen fremover.

Har i forslag til anderledes brug af and eller er du mere til den traditionelle and? smid en kommentar herunder og deltag i diskussionen.

Norsk ABC leg rammer danske mad-blogge

torsdag, 12. november 2009

På de engelsksprogede blogge hedder legen “ABC Wednesday” og blev startet for snart 4 år siden af Denise Nesbitt. I al sin enkelthed så går det ud på at alle de bloggere der har lyst til at lege med, blogger om noget der passer på et bestemt bogstav hver onsdag.

The ABC Wednesday concept was conceived by Denise Nesbitt. The idea is simply that a group of bloggers all post each Wednesday on a specific letter of the alphabet.

Bogstavet der skal bruges er bestemt af hvornår runden startede da det følger den almindelige rækkefølge…a…b…c. og når man når til z (da det engelske alfabet jo ikke har æ,ø og å) så er runden slut og der kan startes forfra.  Runde 5 i den engelske udgave er i skrivende stund nået til bogstavet Q.

Petunia som startede den norske udgave af ABC legen

Petunia som startede den norske udgave af ABC legen

I norden er vi nået til G

I norden er vi nået til G

I norden vil vi dog også være med og derfor har den norsk blogger Petunia startet “ABC i ord og bilder”. Efter at have kørt første runde næsten udelukkende i Norge, er anden runde nu i fuld gang og nået til bogstavet G.

Her i anden runde er legen også blevet opdaget af de danske madbloggere og igennem de seneste bogstaver har bl.a. New Yorker by HeartVibekes MadHoptimisten og Klidmoster leget med i legen.

For det seneste bogstav G kom Klidmoster f.eks. forbi grillmadens verden med et hav af lækre billeder af hjemmelavet grillmad.  New Yorker fik derimod associationer til “gourmet” og giver sit bud på hvad der er gourmet mad for hende.

Det er vores umiddelbare gæt at denne leg vil bredde sig endnu mere på de danske blogge og vi byder selvfølgelig den slags sjove tiltag velkommen.

Opdatering:

Så er de første forslag til bogstavet H også kommet ind. Her har bl.a. Vibekes mad bl.a. været hurtigt ude med tanker om høns.

Så er Madbloggen i luften

onsdag, 11. november 2009

En madblog på siden med listen over danske madblogs? det er da lidt fjollet med endnu en blog om mad når listen allerede har rundet de 100 blogge for nogen tid siden.

Venligst udlånt af Madglæde madbloggen

Venligst udlånt af Madglæde madbloggen

Denne kommentar fik jeg forleden da jeg diskuterede madblog.dk med en anden madskribent. Jeg måtte give ham ret – det er måske lidt en tosset ide selv om jeg ville elske at skrive om mad, vin, restauranter og deslige. Vi snakkede lidt frem og tilbage og blev enige om at det ville være en fed ide hvis Madbloggen i stedet blev et journalistisk syn på det danske mad-blogger community.

I den kommende tid vil denne blog derfor blive fyldt med interviews med danske madbloggere, anmeldelser af nogle af bloggene samt beskrivelser af hvad der rør sig på de danske (og tildels udenlandske) mad blogge. Lur mig om der ikke også vil komme en konkurrence eller to til at holde lidt gang i madbloggerne.

Så hvis du skriver om mad på din blog kan det være at det er dig vi kontakter næste gang for at få et interview og en snak om din blog og dens indhold.